Det är bara lördag en dag i veckan och då vill man kanske äta något som tar lite längre tid att göra och smakar lite godare! Några snäpp svårare än en vardagsmiddag men absolut inte avancerat! Ugnsbakad torskrygg och salt bacon, en svårslagen kombo!
Du behöver:
- 1,5 timme
- 4 pers
- 4 bitar torskrygg, helst färsk men går även bra med fryst
- 140 gram bacon (1 pkt)
Potatispuré - 10 potatisar (mjölig)
- 2 dl mjölk
- 100 gram smör
- salt
- vitpeppar
Vitvinsås - 1 stor schalottenlök, finhackad
- olja, att steka i
- 2 dl vitt vin
- 3 dl fiskbuljong
- 3 dl grädde
Spenat
- 250 g spenat
- lite fiskbuljong
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- salt och peppar
Gör såhär:
- Potatispuré
Koka potatisen mjuk och pressa genom en potatispress.
Värm mjölk och smör i en kastrull, fingervarmt.
Blanda i potatisen med mjölk och smör och vispa med handvisp, vispa inte för mycket för då blir det klister. Smaka av med salt och peppar. - Torsken
Sätt ugnen på 125 grader. Salt och peppra fisken och lägg i ugnssäker form. Sätt in i ugnen och låt den gå tills den når en innertemperatur på 54 grader, om du inte har termometer så känn på fisken och sära på den så ser du när den är färdig. Den ska dela sig och vara glansig (inte genomskinlig) på insidan. - Vitvinsås
Stek schalottenlöken i oljan. Häll på vitt vin och reducera tills ca en matsked återstår. Häll sedan i fiskbuljong och reducera till hälften. Tillsätt grädden och reducera tills såsen tjocknat. Såsen ska vara så tjock att den täcker baksidan på en sked utan att rinna av. - Bacon och spenat
Stek baconet tills det blivit krispigt, lägg undan och låt rinna av på hushållspapper.
Stek spenaten på medium värme i lite fiskbuljong och finhackad vitlök. Den ska bara bli mjuk, gör detta precis innan servering!