Kokt torsk med äggsås, hur gott är inte det egentligen? Hur gott som helst! En riktigt klassiker, och det viktigaste är att man håller det enkelt, sväva inte ut, gör som man ska och som man alltid har gjort!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 3 ägg
- 1,5 msk vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 2 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar
- 5 dl fiskbuljong (1 tärning + vatten)
- 600 g torskfilé
- 0,5 tsk salt
- 2 msk hackad persilja
Gör såhär:
- Hårdkoka äggen, 11 minuter direkt ned i kokande vatten. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan.
- Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
- Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock cirka 3 minuter.
- Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.
- Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis, gröna ärter och ev. kokta morötter.