En risotto är sjukt enkel och sjukt svår att göra. Det handlar om absolut tajming, den ska vara färdig men ändå inte. Lite kärna i riset och en lätt blöt konsistens. Kom ihåg att osten reder av det lite så låt det vara ganska mycket vätska kvar innan du rör ned osten!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 4 torskfileér
- smör till stekning
- salt och peppar
- 2 msk konc fiskfond
- 7 dl vatten
- 1/2 gul lök
- 2 1/2 dl risottoris t ex avorio
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk olivolja
- 2 dl vitt vin
- 2 dl riven parmesanost
- 1 dl strimlade torkade tomater
- 1/2 msk finrivet citronskal
- 2 msk plockad färsk timjan eller torkad (2 msk färsk timjan motsvarar 1/2 tsk torkad)
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör såhär:
- Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2–3 minuter.
- Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in.
- Tillsätt buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.
- Krydda torsken runt om med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 2-3 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56°C.
- Servera risotton i botten med den stekta fisken på, och ev. några gröna blad t.ex. spenat eller ruccola.