Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Saftiga kanelbullar

Vad är nyckeln undrar ni? Jo, grädda dom lite för lite eller använd termometer i bullen! Dom FÅR INTE BLI ÖVERGRÄDDADE! Det värsta som finns är en torr bulle. Men det bästa som finns är doften och smaken av en nygräddad bulle tillsammans med ett glas O´boy!

Du behöver:

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl
    Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker

Gör såhär:

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, tillsätt smöret i kuber under tiden, kör den cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
  8. Kola upp 0,5 dl vatten med 0,5 dl socker till en sockerlag.
  9. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla med vispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter eller tills de når en innertemperatur på 94 grader.
  10. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.
  11. Låt svalna under bakduk.

Ät dom! Medans de är nygräddade! Mums!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *