Vad är nyckeln undrar ni? Jo, grädda dom lite för lite eller använd termometer i bullen! Dom FÅR INTE BLI ÖVERGRÄDDADE! Det värsta som finns är en torr bulle. Men det bästa som finns är doften och smaken av en nygräddad bulle tillsammans med ett glas O´boy!
Du behöver:
- 150 g smör rumsvarmt
- 5 dl mjölk
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl
Fyllning - 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl socker
Gör såhär:
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
- Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, tillsätt smöret i kuber under tiden, kör den cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
- Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
- Kola upp 0,5 dl vatten med 0,5 dl socker till en sockerlag.
- Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla med vispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter eller tills de når en innertemperatur på 94 grader.
- Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.
- Låt svalna under bakduk.