Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Perfekta saffransbullar

Hur bakar man perfekta saffransbullar? Jo man gör en VANLIG bulldeg men har i saffran istället för kardemumma, kanel och socker! Det blir perfekt, jag lovar! Hur enkelt, gott och underbart som helst!

Du behöver:

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 pkt saffran
  • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl
    Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt socker, salt och saffran.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, tillsätt smöret i kuber under tiden, kör den cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
  8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, ca 8 minuter eller tills de når en innertemperatur på 94 grader.
  9. Låt svalna under bakduk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *