Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Perfekta bagels

Det här bagel receptet är både enkelt och ur-gott! Det behöver inte vara svårt och krångligt att baka eget bröd. När jag började baka så tyckte jag alltid att det blev lite för kompakt, men med tiden så har jag lärt mig att man alltid försöker stressa fram bakningen och det blir inte bra! Låt degen jäsa färdigt så får du kanon gott bröd oavsett om det är bagels eller frallor! Dom här är sådär perfekt tuggiga precis som en bagel ska vara!

Du behöver:

 • 2 timmar
 • 8 stycken medelstora bagels
 • 25 gram färsk jäst
 • 1,5 msk strösocker
 • 3 dl vatten (300 gram)
 • 500 gram mjöl + ev lite till
 • 1,5 tsk salt
 • ev topping

Gör såhär:

 1. Börja med att blanda fingervarmt vatten med jäst och socker tills det har löst sig.
 2. Blanda ned allt mjöl i vattenblandningen och kör på medelhastighet i bakmaskin i ca 3 minuter. Tillsätt saltet och låt gå ytterligare 10 minuter. Stanna maskinen efter halva tiden och tryck med fingret på degen, den ska absolut inte kladda och den ska vara hård. Om du tycker att den inte kladdar men är mjuk så tillsätt ytterligare 1 msk mjöl. Degen ska vara hård och fast men inte torr när den är färdig.
 3. När den kört färdigt i maskin så häll ur den på köksbänken och forma den till en boll. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa till dubbel storlek övertäckt av bakduk ca 45 min – 1 timme.
 4. När den jäst till dubbel storlek så tryck på den så att luften går ur den, låt den vila ytterligare 10 minuter.
 5. Sätt ugnen på 220 grader.
 6. Ta ur den ur bunken och skär den till 8 lika stora delar. Rulla varje till en jämn boll genom att lägga degklumpen på bänken och kupa handen över den och rulla den mellan handen och bänken i en cirkelrörelse, då blir den perfekt rund och slät på toppen.
 7. När du format alla till bollar så tryck ett hål i mitten med fingret och dra ut den något till en ring, alltså en bagel.
 8. Koka upp en kastrull eller stekpanna med hög kant med vatten och låt det ljuda, inte koka. Placera bagelsen i vattnet och låt de koka i 1 minut på varje sida. Ta därefter upp dom och placera dom på plåt med bakplåtspapper.
 9. Om du ska ha topping så får du nu pensla dom med ägg och strö på valfri topping, jag kör en blandning på sesamfrön och olika kryddor så som oregano.
 10. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills gyllene.
 11. Låt svalna och njut!

Verkligen hur gott som helst! Kan vara världens bästa bröd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *