När man får det här framställt på bordet så blir jag genuint lycklig! Helvete så gott det är, en klassiker men den håller för alltid! Håll till godo!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 1 1/2 dl mjölk
- 5 msk ströbröd
- 500 g nöt- eller blandfärs
- 1/2 gul lök (skalad och riven)
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1/2 tsk socker
SÅS - 3 dl kalvbuljong vatten + konc fond
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk svartvinbärsgelé
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 krm salt
- nymald vitpeppar
- 3 gula lökar att steka
- 4 port potatis
Gör såhär:
- Koka potatis i saltat vatten.
- Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar och socker i ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig. Forma färsen till biffar och stek på medelhög värme i smör eller olja.
- SÅS: Koka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. Rör så gelén smälter.
- Rör ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kanske behövs lite mer gelé för att balansera smakerna.
- Skala och skiva löken, stek i smör eller olja tills den blivit mjuk och glansig.
- Servera!