Husman, husman, husman fast med en lite twist! Om man tar pannbiff med stekt lök, fläsk med löksås och oxjärpar med gräddsås och låter dom blanda sig så får man det här! En riktig husmans-variant klassiker helt enkelt!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 500 g blandfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 msk dijonsenap
- 1 gul lök
- salt och svartpeppar
- smör
- 3 gula lökar
- 25 g smör
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 3 1/2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 1/2 köttbuljongtärning
- salt
- peppar
Gör såhär:
- Blanda samman ströbröd, mjölk, ägg och senap i en bunke. Skala och riv en gul lök på rivjärn, blanda samman med det andra i bunken. Låt stå och svälla några minuter innan du blandar ned köttfärsen. Salta och peppra, snåla inte.
- Hetta upp en stekpanna och forma smeten till järpar. Stek de till fin färg i smör, stek ev färdigt i ugnen på 150 grader.
- Skala och skiva löken (3 st) i tunna skivor. Stek den mjuk i smöret på medelvärme i en stor kastrull eller stekpanna.
- Strö vetemjölet över löken och rör runt. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Smula ner buljongtärningen. Sjud löksåsen 5-10 minuter på svag värme och rör om då och då.
- Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka!