En klassisk paj med ost och skinka som passar lika bra som lunch eller till middag. Servera den med en trevlig sallad så har du hela tallriksmodellen!
Du behöver:
- 1 timme
- 4 pers
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 125 g kylskåpskallt smör
- 1-2 msk iskallt vatten
- Fyllning:
- 2 dl riven ost
- 2 dl strimlad skinka
- 4 ägg
- 4 dl mjölk
- salt och malen svartpeppar
Gör såhär:
- Lägg i mjöl, smör och salt i en matberedare och kör på full fart i 5–6 sekunder eller blanda noggrant i en bunken. Häll i det kalla vattnet och kör tills det blir en degboll. Ta upp degen och lägg i en plastpåse, låt den vila i kylskåp i 1 timme.
- Sätt ugnen på 200° och smörj en pajform. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.
- Lägg i strimlad skinka och riven ost. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med salt och svartpeppar. Häll blandningen över osten och skinkan och grädda pajen i ca 40 minuter, tills äggen har stelnat och den har fått en fin gyllenbrun färg!