Nu är det vår och de härliga vårlammet börjar dyka upp i butik! Lamm tycker jag är bland det godaste köttet som det går att få tag på, saftigt och smakrikgt och går att kombinera i många olika variationer. Här med god stekt potatis och en härlig skysås!
Du behöver:
- 6 pers
- 2 timmar
- 1-1,5 kg lammstek
- 5 klyftor vitlök
- 1 msk torkad rosmarin
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 dl vitt vin
- 1 tsk svartpeppar
- 1 kg kokt potatis
- 2 dl grädde
- smör till stekning
- salt
- peppar
- haricots verts till servering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt, peppar och rosemarin. Padda in steken med oljekryddblandningen och fräs den på högvärme i en stekpanna tills den får färg runt om.
- Lägg den i en ugnssöker form och slå på 1 dl vitt vin och stek i ugnen ca 1,5 timmar eller tills en innertemperatur på 70 grader.
- Ta ut köttet och låt det vila ca 15 minuter innan du skär upp det. Sila av skyn ner i en kastrull. Låt koka upp med 2 dl grädde och reducera ned det till önskad konsistens.
- Skär potatisen och stek gyllene med salt och peppar i smör. Färs ev haricots verts till servering.
- Servera köttet med skysås, stekt potatis och bönorna!