Att välja bort potatisgratäng känns ju sådär, men det är ju så himla gott med vitkål också! Den här härliga gratängen tillsammans med saftig kyckling är riktigt kanon! Prova även att byta ut kycklingen till nåt annat protein!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 600 g kycklingfilé
- 2 tsk olja eller smör att steka i
- 1 kg vitkål
- 1 gul lök
- 2 tsk olja
- 1 klyfta vitlök
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 100 g riven ost
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär bort stammen på vitkålen och skala löken. Skär eller strimla vitkålen i mindre bitar och hacka löken.
- Stek lök och kål på svag värme i oljan och pressa i vitlöken. Tillsätt grädde och sjud tills grönsakerna mjuknat. Krydda med salt och peppar, smaka av under tiden.
- Slå över i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i ca 20 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
- Krydda kycklingen rikligt med salt och peppar runt om, bryn i stekpannan och stek ev färdig i ugnen tills kycklingen når ca 70 grader.
- Servera med vitkålsgratängen.