Köttfärslimpa är något som man kan variera i oändligt olika varianter men godast är väl det ändå med originalet? Eller kanske med bacon? åååh, båda är ju grymt goda! Här en klassisk med gräddsås! Njut!
Du behöver:
- 1,5 timme
- 4 pers
- 500 g nötfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 1 st ägg
- salt
- peppar
Sås:
- 4 dl vatten
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk japansk soja
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk svart vinbärsgelé
- 1 tsk majsstärkelse
- peppar
Gör såhär:
- Värm ugnen till 175°C.
- Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter.
- Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tills den fått lite färg. Låt svalna.
- Blanda färsen med ströbrödsblandningen, ägg, lök, salt och peppar. Arbeta den väl.
- Forma färsen till en avlång limpa.
- (Täck den med baconskivor, om du inte vill göra original) och lägg den i en stor smord ugnsform.
- Stek i ugnen 45-60 minuter.
Sås: - Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter.
- Blanda majsstärkelsen med lite vatten, blanda ner den i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut. Smaksätt med peppar och eventuellt med salt.
- Servera med kokt potatis och kokta morötter!