Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Klassisk köttfärslimpa med gräddsås

Köttfärslimpa är något som man kan variera i oändligt olika varianter men godast är väl det ändå med originalet? Eller kanske med bacon? åååh, båda är ju grymt goda! Här en klassisk med gräddsås! Njut!

Du behöver:

  • 1,5 timme
  • 4 pers
  • 500 g nötfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 st ägg
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 4 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk japansk soja
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk svart vinbärsgelé
  • 1 tsk majsstärkelse
  • peppar

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter.
  3. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tills den fått lite färg. Låt svalna.
  4. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, ägg, lök, salt och peppar. Arbeta den väl.
  5. Forma färsen till en avlång limpa.
  6. (Täck den med baconskivor, om du inte vill göra original) och lägg den i en stor smord ugnsform.
  7. Stek i ugnen 45-60 minuter.
    Sås:
  8. Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter.
  9. Blanda majsstärkelsen med lite vatten, blanda ner den i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut.  Smaksätt med peppar och eventuellt med salt.
  10. Servera med kokt potatis och kokta morötter!

Klassiskt är bäst!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *