Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Köttbullar med potatispuré och rårörda svarta vinbär

Köttbullar i all ära men när man serverar det med en riktigt bra puré samt rårörda vinbär så blir det en succé! Jädrar vad gott det är, speciellt med vinbären!

Du behöver:

  • 45 min
  • 4 pers
  • 400 gram köttfärs
  • 1 skiva mörktbröd (typ limpa eller lingongrova)
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 tsk soya
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
    Gräddsås
  • 3 dl kalvbuljong (vatten + konc fond)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • nymald vitpeppar
  • Puré
  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 msk smör + 100 gram att gira
  • salt
  • vitpeppar
    Vinbär
  • 2 dl svarta vinbär
  • 0,75 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Köttbullar: Finhacka löken och fräs i lite olja tills den börjar bli genomskinlig. Låt svalna.
  2. Mixa brödet till ströbröd och tillsätt mjölken, låt stå och svälla några minuter.
  3. Blanda samman lök, färs, soya, salt, peppar med brödblandningen. Rör till en slät smet.
  4. Rulla eller spritsa till köttbullar, stek i stekpanna eller ugn. Jag brukar steka i ugnen först och innan servering i het panna för lite mörkare yta.
  5. Puré: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.
  6. Vispa ner 2 msk smör och uppvärmd mjölk till en luftig och len puré. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vinbär: Blanda samman vinbär och socker. Låt stå och dra ca 15 minuter så att allt socker har löst sig.
  8. Sås: Koka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. Rör så gelén smälter.
  9. Rör ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kanske behövs lite mer gelé för att balansera smakerna.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *