Köttbullar i all ära men när man serverar det med en riktigt bra puré samt rårörda vinbär så blir det en succé! Jädrar vad gott det är, speciellt med vinbären!
Du behöver:
- 45 min
- 4 pers
- 400 gram köttfärs
- 1 skiva mörktbröd (typ limpa eller lingongrova)
- 1 dl mjölk
- 1 gul lök
- 1 tsk soya
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gräddsås - 3 dl kalvbuljong (vatten + konc fond)
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk svartvinbärsgelé
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 krm salt
- nymald vitpeppar
- Puré
- 800 g mandelpotatis
- 1,5 dl mjölk
- 4 msk smör + 100 gram att gira
- salt
- vitpeppar
Vinbär - 2 dl svarta vinbär
- 0,75 dl strösocker
Gör såhär:
- Köttbullar: Finhacka löken och fräs i lite olja tills den börjar bli genomskinlig. Låt svalna.
- Mixa brödet till ströbröd och tillsätt mjölken, låt stå och svälla några minuter.
- Blanda samman lök, färs, soya, salt, peppar med brödblandningen. Rör till en slät smet.
- Rulla eller spritsa till köttbullar, stek i stekpanna eller ugn. Jag brukar steka i ugnen först och innan servering i het panna för lite mörkare yta.
- Puré: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.
- Vispa ner 2 msk smör och uppvärmd mjölk till en luftig och len puré. Smaka av med salt och peppar.
- Vinbär: Blanda samman vinbär och socker. Låt stå och dra ca 15 minuter så att allt socker har löst sig.
- Sås: Koka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. Rör så gelén smälter.
- Rör ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kanske behövs lite mer gelé för att balansera smakerna.