The köttbulle! Går den ens att variera eller ska den ätas med potatis, lingon och gräddsås? ÄÄh, oavsett så är det härligt med lite dofter och smaker från Asien. Här kryddas de med ingefära, sesam och fisksås och serveras med syrade grönsaker och sriracha mayo!
Du behöver:
- 45 minuter
- 4 pers
Köttbullar - 700 g blandfärs
- 1 ägg
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl ströbröd
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 liten gul lök
- 1 msk färsk ingefära
- 1 msk japansk soja
- 1 msk fisksås
- 1 msk sesamolja
- 0,5 msk strösocker
- salt och nymald svartpeppar
- olja för stekning
Grönsaker
- 1 morot
- 1 gul lök
- 0,5 rödlök
- 1 dl vinäger
- 0,5 msk chiliflakes
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
Majonäs
1 dl majonäs - 2 msk srirachasås
Gör såhär:
- Grönsaker. Skär morot och lök i smala stavar. Blanda vinäger, socker, salt och chiliflakes i en kastrull och koka upp. Häll över lagen över grönsakerna och låt stå.
- Köttbullar. Vispa upp ägg med vatten. Tillsätt ströbröd och låt stå och svälla medan du förbereder de andra ingredienserna.
- Blanda i soja, fisksås, socker, pressad vitlök och fin riven lök, riven ingefära samt lite svartpeppar.
- Lägg i blandfärsen och blanda väl, gärna med händerna. Rulla köttbullar till önskad storlek och stek i olja på medelvärme till köttbullarna har fått fin färg runtom och är genomstekta.
- Majonäs. Blanda samman majonäs med srirachasåsen.
- Servera köttbullarna med kokt ris, picklade grönsaker och sriracha mayon! Toppa kanske med sesamfrön och lite groddar!