Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Klassisk köttfärslimpa

Här snackar vi klassiker deluxe, en riktigt härlig köttfärslimpa! Är köttfärslimpa det bästa man kan göra med köttfärs, jag tror det i alla fall! Verkligen en riktig superrätt!

Du behöver:

  • 1 timme
  • 4 pers
  • 500 g köttfärs (bland eller nöt)
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 1 pkt bacon
  • 3 lagerblad
  • 4 tomater eller 10 körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • Färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 4 dl vatten (eller en del av stekskyn)
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk japansk soja
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk svart vinbärsgelé
  • 1 tsk majsstärkelse
  • peppar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman ströbröd och mjölk och låt det stå och svälla ca 10 minuter.
  3. Skala och hacka löken fint, stek den i medelvarm panna tills den är mjuk fast utan att det fått färg.
  4. Blanda köttfärsen med ströbrödsblandningen, ägg, lök och ca 1 1/2 tsk saLt och ca 2 krm svartpeppar. Arbeta samman tills det är en jämn och fin smet.
  5. Forma färsen till en limpa och täck den med baconskivorna, toppa med lagerblad.
  6. Klyfta tomaterna och skicka rödlöken och lägg runt limpan. Toppa med färsk timjan.
  7. Stek i ugnen ca 45 minuter.
    Sås:
  8. Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter.
  9. Blanda majsstärkelsen med lite vatten, blanda ner den i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut.  Smaksätt med peppar och eventuellt med salt.
  10. Servera därefter med nykokt potatis.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *