Här snackar vi klassiker deluxe, en riktigt härlig köttfärslimpa! Är köttfärslimpa det bästa man kan göra med köttfärs, jag tror det i alla fall! Verkligen en riktig superrätt!
Du behöver:
- 1 timme
- 4 pers
- 500 g köttfärs (bland eller nöt)
- 1/2 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 1 ägg
- 1 pkt bacon
- 3 lagerblad
- 4 tomater eller 10 körsbärstomater
- 1 rödlök
- Färsk timjan
- salt
- svartpeppar
Sås
- 4 dl vatten (eller en del av stekskyn)
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk japansk soja
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk svart vinbärsgelé
- 1 tsk majsstärkelse
- peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda samman ströbröd och mjölk och låt det stå och svälla ca 10 minuter.
- Skala och hacka löken fint, stek den i medelvarm panna tills den är mjuk fast utan att det fått färg.
- Blanda köttfärsen med ströbrödsblandningen, ägg, lök och ca 1 1/2 tsk saLt och ca 2 krm svartpeppar. Arbeta samman tills det är en jämn och fin smet.
- Forma färsen till en limpa och täck den med baconskivorna, toppa med lagerblad.
- Klyfta tomaterna och skicka rödlöken och lägg runt limpan. Toppa med färsk timjan.
- Stek i ugnen ca 45 minuter.
Sås: - Blanda vatten, buljongtärning, soja och grädde i en kastrull. Koka upp och låt det koka ganska kraftigt ca 15 minuter. Vispa ner gelén och koka ytterligare ca 5 minuter.
- Blanda majsstärkelsen med lite vatten, blanda ner den i såsen under omrörning och låt koka ytterligare någon minut. Smaksätt med peppar och eventuellt med salt.
- Servera därefter med nykokt potatis.