Välkommen till en liten Italiensk bergsby och in i farbror Jonas köttbulle-kök! Här har man gjort citron och vitlöksdoftande köttbullar i tomatsås ända sedan vulkanen Etna slockna, och det här receptet är en riktig favorit! Testa vettja!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 500 gram köttfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 vitlök
- 1 ägg
- 1 dl riven parmesan
- 0,5 citron (rivet skal)
- 2 burkar krossade tomater
- 1 msk torkad basilika
- 2 tsk torkad oregano
- 1 tsk socker
- olja till stekning
- salt
- peppar
Gör såhär:
- Blanda samman ströbröd och mjölk i en stor bunke, låt stå och dra några minuter och tillsätt därefter ägg, parmesan, finhackad vitlök, citronskal samt ca 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Rör samman och blanda därefter ned köttfärsen.
- Rulla köttbullarna till valfri storlek och stek de sedan i omgångar i en stekpanna, de ska få fin färg.
- När du stekt samtliga köttbullar så lägg de åt sidan och i samma panna så tillsätter du krossade tomater, socker, basilika och oregano. Låt det puttra ihop ca 10 minuter.
- Blanda ned köttbullarna i såsen och låt puttra ca 2-3 minuter, smaka av tomatsåsen med salt och peppar.
- Servera med spagetti!