Det är FREDAG! Men bara för att det är fredag så betyder inte det tacos! Kör på en annan klassiker istället som andas 70-talet, Flygande Jacob! Kyckling, banan och jordnötter överöst av chilisås! Jag älskar verkligen det här!
Wikipedia:
”Flygande Jacob, alternativt Flygande Jakob, är en maträtt innehållande ingredienserna kyckling, banan, stekt bacon, vispad grädde, chilisås och salta rostade jordnötter. I originalreceptet kryddas kycklingen med italiensk salladskrydda. Rätten tillagas i ugn och förekommer i många varianter. Namnet Flygande Jacob kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i Allt om mat 1976, nr 13, sid 44-45. Allt om mat föreslog kokt ris och grönsallad till, samt rosévinet Perlerose.”
Du behöver:
- 30 min
- 4 pers
- 4 kycklingfiléer (eller en grillad kyckling)
- 1 tsk olja
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
- 140 g tärnat bacon
- 1 banan
- 2 1/2 dl grädde
- 1 dl chilisås
- 4 port ris, gärna basmatiris
- 1 dl saltade jordnötter
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skär kycklingen i strimlor och bryn den i oljan i en stekpanna i omgångar, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form. Stek baconet och lägg på kycklingen.
- Skala och skiva bananen och lägg dem på kycklingen.
- Rör ihop grädde och chilisås, smaka av med salt och peppar. Häll det över kycklingen.
- Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Strö jordnötterna över kycklingen och servera med riset.