Det är sällan vi äter just fläskfilé och det är främst för att jag tycker att det är en lite tråkig köttbit då den inte innehåller så mycket fett och blir då lätt torr. Men när den serveras med en härligt krämig sås och underbara ugnrotfrukter så är saken biff! Hur enkelt och gott som helst!
Du behöver:
- 40 minuter
- 4 pers
- 700 g fläskfilé
- smör och neutral olja att steka i
- salt och peppar
Rotfrukter - 600 g potatis
- 2 st stora morötter
- 1 st stor rödlök
- 2 st stora palsternackor
- 3 msk neutral olja
- 5 klyftor vitlök
- salt och peppar
Sås - 3 dl grädde
- 1 msk kalvfond
- 1 msk dijonsenap
- 1,5 tsk torkad dragon
- 1 tsk honung
- Några droppar citronsaft
- salt och peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär potatis och lök i klyftor, palsternacka och morot i långa stavar. Tryck till vitlöksklyftorna med sidan på kniven. Lägg alla rotfrukterna i en bakplåtsklädd långpanna, häll på oljan samt salta och peppra och blanda runt noggrant.
- Baka i ugnen i 35 minuter eller tills det fått fin färg.
- Putsa fläskfilén och skär i ca 2,5 cm tjocka skivor. Salta, peppra och bryn snabbt i olja och smör. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
- Vispa ur pannan med grädde och kalvfond. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar.
- Lägg tillbaka fläskfilén och ev köttsaft i pannan och låt koka med i ca 3 minuter.
- Servera fläskfilén i sin sås och servera med de rostade rotfrukterna.
Perfekt som lite vardagslyx!