Fisksoppa är väl ändå en riktig storfavorit! Den här har alla möjliga sorters fisk och skaldjur i sig och med en touch av saffran så når den nya höjder! Det här är en härligt orange och välsmakande fisksoppa med saffran!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 400 g torskfilé eller sej
- 300 g laxfilé
- 1/2 purjolök
- 1/2 gul lök
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 1,5 fiskbuljongtärning
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 1 pkt saffran (à 0,5 g)
- 300 g räkor med skal
- 1 burk musslor (à 150 g)
- 1,5 tsk tomatpuré
Aioli - 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vinäger
- 2 äggulor
- 2 dl rapsolja
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- cayennepeppar
Gör såhär:
- Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
- Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
- Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ihop ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Låt småputtra i ca 15 minuter.
- Skär fisken i bitar 4×4 cm, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
- Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
- Aioli. Blanda samman senap, vinäger, ägg, salt och pressad vitlök i en skål. Strila ned oljan under ständig omrörning i en fin stråle tills all olja är i. Smaka av med cayennepeppar.
- Servera! Gärna med en bit gott bröd!