Fisktorsdag! Det är väl sen gammalt! Fiskgratäng kanske många är rädd för men det är sjukt gott och väldigt matigt samt ett grymt sätt att få i sig fisk på, både för vuxna och barn! Testa!
Du behöver:
- 1 timme
- 4 pers
- 2 pkt fryst torsk (eller annan vit fisk)
- 1 kg potatis
- 1 purjolök
- 50 gram smör
- 3 msk mjöl
- 6 dl mjölk
- 1 citron
- 1 fiskbuljong tärning
- 1 msk fryst dill
- salt
- vitpeppar
Gör såhär:
- Ta fram fisken i tid så den får tina helt. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
- När du hällt av potatisen så klicka i 25 gram smör och tillsätt 2 dl mjölk och vispa eller stompa till ett mos. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Skär och skölj purjolöken noggrant och hacka den i lagom stora bitar. Stek purjon med lite smör eller olja tills den mjuknat utan att få färg.
- Gör sås. Smält 25 gram smör i en kastrull och tillsätt 3 msk mjöl och rör tills det tjocknat. Tillsätt 4 dl mjölk och låt koka upp. Tillsätt fiskbuljong, saften från en citron och dill, smaka av med salt och peppar.
- Montera. Smörj en gratängform. Fördela ut fisken i botten på formen och sprid ut purjolöken, häll över såsen och toppa med potatismoset.
- Gratinera i ugnen på 225 grader tills de fått färg på topparna.