Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Fiskgratäng med dill och citron

Fisktorsdag! Det är väl sen gammalt! Fiskgratäng kanske många är rädd för men det är sjukt gott och väldigt matigt samt ett grymt sätt att få i sig fisk på, både för vuxna och barn! Testa!

Du behöver:

  • 1 timme
  • 4 pers
  • 2 pkt fryst torsk (eller annan vit fisk)
  • 1 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 50 gram smör
  • 3 msk mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 citron
  • 1 fiskbuljong tärning
  • 1 msk fryst dill
  • salt
  • vitpeppar

Gör såhär:

  1. Ta fram fisken i tid så den får tina helt. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. När du hällt av potatisen så klicka i 25 gram smör och tillsätt 2 dl mjölk och vispa eller stompa till ett mos. Smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Skär och skölj purjolöken noggrant och hacka den i lagom stora bitar. Stek purjon med lite smör eller olja tills den mjuknat utan att få färg.
  4. Gör sås. Smält 25 gram smör i en kastrull och tillsätt 3 msk mjöl och rör tills det tjocknat. Tillsätt 4 dl mjölk och låt koka upp. Tillsätt fiskbuljong, saften från en citron och dill, smaka av med salt och peppar.
  5. Montera. Smörj en gratängform. Fördela ut fisken i botten på formen och sprid ut purjolöken, häll över såsen och toppa med potatismoset.
  6. Gratinera i ugnen på 225 grader tills de fått färg på topparna.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *