Det mest klassiska välkända franska grytan. Den är älskad av svenskarna, och det är lätt att förstå varför. Urgod!
Du behöver:
- 800 g högrev
- 1 msk smör
- 1 morot
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 msk vetemjöl
- 3 dl rött vin
- 3 msk oxfond
- 2 dl vatten
- 1 krm torkad timjan
- 1 lagerblad
- 600 g steklökar (ca 12 st)
- 200 g champinjon
- 150 g skivad bacon
- salt
- peppar
Gör såhär:
- Skär köttet i grytbitar om 4×4 cm. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja.
- Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
- Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén.
- Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
- Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad.
- Koka upp allt i pannan under omrörning.
- Slå över allt i grytan över köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ungefär 1,5-2 timmar.
- När det nästan är färdigt så skala smålökarna.
- Skär baconet i strimlor och stek de i pannan.
- När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
- Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.
- Servera med kokt potatis eller ris.