Det här ser lite mer avancerat ut än vad det är! Det är faktiskt löjligt enkelt om man ser vad otroligt gott det blir! En riktig helgrätt och gott med potatisgratäng! Gör den här potatisgratängen, det är den bästa klassiska potatisgratängen! Tips! Om du har svårt att hitta ankbröst så finns det nästan alltid fryst på LIDL.
Du behöver:
- 1,5 timme
- 4 pers
- 4 ankbröst
- 4 msk strösocker
- 2 apelsiner, skal och saft
- 2 msk sherryvinäger eller balsamvinäger
- 3 dl kycklingbuljongPotatisgratäng
- 900 gram fast potatis
- 5 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 50 gram smör
- 3 dl mjölk
- salt
- peppar
Gör såhär:
Potatisgratäng
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjock skivor.
- Skala och hacka löken fint, hacka vitlöken.
- Fräs löken i kastrull till den har mjuknat.
- Tillsätt grädde och mjölk och låt det koka ihop.
- Lägg i potatisen i kastrullen och låt det sjuda tills det har mjuknat, smaka av med salt och peppar.
- Lägg över i en ugnssäker form och gratinera i ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen har fått fin färg.
- Låt den stå och sätta sig ca 10 minuter innan servering.
Ankan
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skär snitt i ankbröstet, så skinnet skåras.
- Hetta upp en ugnsfast stekpanna ordentligt, lägg i ankbrösten med fettsidan nedåt och stek i 3-4 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Vänd och stek i ytterligare 1-2 minuter.
- Placera sedan i ugnen i 8-10 minuter.
- Ta ut ur ugnen, låt ankbrösten vila på skräbrädan och koka såsen i samma panna.
- Placera pannan på den varma plattan igen och tillsätt strösocker, låt smälta. Häll i apelsinjuice och sherryvinäger och låt sjuda i 1-2 minuter under omrörning.
- Tillsätt kycklingbuljong och apelsinskal och låt koka upp tills såsen tjocknat.
- Skiva ankan och servera med såsen och potatisgratängen.