En bit lax som har gott på lågtemperatur i ugnen till en perfekt innertemperatur på 50 grader är magiskt gott! Och att servera det med en kall romsås samt ett dilldoftande potatis stomp gör det inte sämre!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 4 port bitar lax (ca 150 gram styck)
- 3 dl creme fraiche
- 0,5 finhackad rödlök
- 1 msk dill
- 0,5 citron (saften)
- 1 burk rom (jag gillar tångcaviar)
- 800 gram mjölig potatis
- 50 gram smör
- 0,5 dl mjölk
- 1-2 msk finhackad dill
- salt
- peppar
- ev. ärtor till servering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Salta och peppra fisken runt om och lägg i en olja ugnsfast form. Baka i ugnen ca 20-25 minuter eller till en innertemp på 50 grader.
- Blanda samman creme fraiche, rödlök, 1 msk dill, saften från en halv citron samt rom till såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och blanda ned smör och mjölk. Stompa med en potatisstomp eller med en ballongvisp. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar.
- Servera den ugnsbakade laxen tillsammans med stomp och romsås, kanske några ärtor också!