Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Ugnsbakad lax med dill-stomp och romsås

En bit lax som har gott på lågtemperatur i ugnen till en perfekt innertemperatur på 50 grader är magiskt gott! Och att servera det med en kall romsås samt ett dilldoftande potatis stomp gör det inte sämre!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 30 minuter
  • 4 port bitar lax (ca 150 gram styck)
  • 3 dl creme fraiche
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 1 msk dill
  • 0,5 citron (saften)
  • 1 burk rom (jag gillar tångcaviar)
  • 800 gram mjölig potatis
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1-2 msk finhackad dill
  • salt
  • peppar
  • ev. ärtor till servering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Salta och peppra fisken runt om och lägg i en olja ugnsfast form. Baka i ugnen ca 20-25 minuter eller till en innertemp på 50 grader.
  3. Blanda samman creme fraiche, rödlök, 1 msk dill, saften från en halv citron samt rom till såsen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och blanda ned smör och mjölk. Stompa med en potatisstomp eller med en ballongvisp. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera den ugnsbakade laxen tillsammans med stomp och romsås, kanske några ärtor också!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *