Det våras för sparrisen! Denna härliga primör, god att äta som den är men även såhär i en paj! Att sen lyxa med rejält med parmesan gör inte saken sämre!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 3 dl vetemjöl
- 100 gram smör
- 5 msk vatten
- 0,5 tsk salt
- 200 gram grön sparris
- 250 gram körsbärstomat
- 100 gram riven parmesan
- 2 dl grädde
- 2-3 ägg
- salt
- peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tärna kallt smör. Kör mjöl och salt i matberederade och tillsätt vatten samt en kub i taget av smöret tills det har gått ihop till en deg. Går även bra att göra det för hand, tar lite längre tid bara. Låt vila 10 minuter i kylen.
- Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda ca 8 minuter i ugnen.
- Vispa ihop grädde och äggen. Dela tomaterna och skär ned sparrisen i mindre bitar.
- Lägg ned tomat och sparris i det förgräddade pajskalet, tillsätt den rivna parmesanen och häll över gräddblandningen.
- Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills att pajen fått fin färg samt att äggen har stannat.
- Servera med en god sallad!