Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Souvlaki med grekisk sallad och tzatziki

Souvlaki eller grillspett på svenska är hur enkelt och gott som helst, enkel marinad och till en himmels grekisksallad så passar det grymt att grilla en riktigt varm sommarkväll!

Du behöver:

  • 1 timme (varav av 30 min är aktiv tid)
  • 4 pers
    Souvlaki
  • 600 g fläskkarré
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk pressad citron saft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 1 tsk salt
    Sallad
  • 1 gurka
  • 4 tomater
  • 2 pkt fetaost
  • 1 burk oliver
  • 2 rödlök
  • 1 grön paprika
  • salt peppar
    Tzatziki
  • 3 dl turkisk/grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm cayenne
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Skär köttet i kuber 4×4 cm. Blanda samman olja, vitlök, citron, rosmarin, salt och peppar och häll över köttet. Låt stå 45 minuter och marinera.
  2. Trä köttet på grillspett och grilla.
  3. Riv 0,5 gurka på grovt rivjärn och lägg det i en fin sil, salta ca 1 tsk och låt stå och rinna av ca 10 minuter. Blanda yoghurt med pressad vitlök, cayenne och salt och peppar. När grukan runnit så pressa den i silen med baksidan av en sked så att det mesta av vattnet rinner ur. Blanda gurkan med yoghurten. Klart!
  4. Skär grönsakerna till salladen i grova bitar, skiva rödlöken fint. Bryt fetaosten i bitar lika stora som grönsakerna. Blanda samman grönsakerna med fetaosten och oliverna. Blanda ned 1-2 msk av lagen från oliverna i sallad och smaka av med salt och peppar. Klart!

Riktigt gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *