Var det någon som sa lyxlördag? Jajamen, det här tar tid men det är det värt! Det kanske inte är en fröjd för ögat men verkligen för gommen! En riktig höjdarrätt, det är inte särskilt svårt, mest tidsödande!
Du behöver:
- 4 pers
- 4 timmar
- ca 800 gram högrev
- 75 cl fylligt rödvin
- 0,5 l finhackad morot, rotselleri, gul lök, vitlök. (1 morot, 1 lök, 2 klyftor vitlök, 0,25 rotselleri)
- 1 kvist timjan (1 tsk torkad)
- 1 kvist rosmarin (1 tsk torkad)
- 10 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- fonden från högrevet
- 1 msk kalvfond
- 2 dl rödvin
- 1 kvist timjan
- 1 kvist rosmarin
- 10 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- molassessocker
- maizena
- 50 g smör
- 755 g mandelpotatis
- 4 dl mjölk
- 1 schalottenlök
- 5 vitpepparkorn
- 1 kvist timjan
- 1 tsk salt
- 100 g smör
- 2 cl tryffelolja
- grädde
Gör såhär:
- Skär ned köttet i fyra lika stora delar. Finhacka grönsakerna.
- Salta köttet runt om och stek på högvärme utan fett i en stekpanna tills det fått rejält med färg på alla sidor.
- Lägg ned köttet i en kastrull och blanda ned grönsakerna, örterna, lagerblad, vitpeppar och slå över vinet så det täcker. Låt köttet småkoka under 4-5 timmar, tills det är sönderfallande mört. Skumma av under kokning.
- Sila ner spadet i en ny kastrull tillsätt kalvfond, 2 dl mer rödvin och reducera till hälften återstår. Lägg i kryddorna, låt koka fem minuter till, smaksätt med molassessocker, salt och peppar, red ev. maizena.
- Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schalottenlöken, timjankvisten, vitpepparkornen och saltet, sila bort löken och kryddorna. Häll av potatisen när den är klar. Låt den ångas av några minuter. Pressa den genom en potatispress och arbeta sedan in mjölken och 50 g av smöret. För i resterande smör, ev. lite grädde och tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar.
- Servera det långkokta högrevet med såsen och den lena potatispurén.
2 tankar om “Rödvinsbrässerad högrev med tryffelpotatispuré”
Fungerar det med fransyska istället? Tack på förhand!
Hej,
Det vågar jag inte svara på. Eftersom att det inte är lika fett så kanske det finns risk att fransyskan blir lite tuggigare än vad högrev är, men om man låter det koka längre så bör det ändå bli tillräckligt mört.
Om du testar får du gärna meddela hur det blev!