Det här är fan bland det godaste jag vet. Det salta fläsket mot den lena potatisen och syrligt lingon! En riktigt höjdare! En klassiker som inte bör eller ska förändras, det man kan göra är att man byter ut sidfläsket mot bacon, det är inte riktigt rätt men gott ändå!
Du behöver:
- 30 min
- 4 pers
- 800 g fast potatis, (8–10 st)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 dl standardmjölk
- 1 st ägg
- 600 g skivat rimmat sidfläsk
- smör till stekning
Gör såhär:
- Skala potatisen.
- Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
- Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
- Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
- Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
- Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
- Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.
- Rårörda lingon: Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.