Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Plommonspäckad fläskkarré

Men hur gott är det inte då med en härlig stek på en söndag? Och när man fyller den med plommon och serverar med en gräddig gräddsås, då blir det inte bättre! Trevlig torsdag på er!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 2 timmar
  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 8+8 katrinplommon, urkärnade
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1-2 syrliga äpplen
  • 1 msk rapsolja, eller annan neutral olja
  • 1-2 lagerblad
  • 3-5 dl grönsaksbuljong

Gräddsås

  • 5 dl sky från stekningen
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus soja
  • salt och nymalen peppar

Gör såhär:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.
  3. Krydda det runt om med salt och peppar.
  4. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
  5. Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.
  6. Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen samt grönsaksbuljongen.
  7. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1,5-2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden.
  8. Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.
  9. Gräddsås. Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
  10. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.
  11. Smaka av med soja, salt och peppar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *