Det här var en stående klassiker under hela min barndom! Och jag tror att det kommer bli det för dottern också! Idag finns det genvägar som det kanske inte fanns förr vilket är färdig pizzadeg och tomatsås! Du väljer om du vill ta den snabba enkla vägen eller den från grunden, oavsett så blir du inte besviken!
Enkelt recept:
Du behöver:
- 12 bullar
- 30 minuter
- 1 förp färdig pizzadeg med tomatsås
- 150 g kokt eller rökt skinka
- 3 1/2 dl (150 g) riven ost
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Öppna en förpackning färdig pizzadeg med tomatsås och rulla ut degen. Dra ut degen så att den blir lite tunnare och större.
- Bred på tomatsåsen, kokt skinka i strimlor och riven ost. Rulla ihop degen längs med långsidan.
- Dela degen i bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Från grunden:
Du behöver:
- 24 bullar
- 1,5 timme
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 1 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 9–10 dl vetemjöl
- 1 ½ dl krossade tomater
- ½ dl tomatpuré
- 1 msk torkad oregano
- 300 gram kokt eller rökt skinka
- 6 dl (300 g) riven ost
Gör såhär:
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
- Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degen..
- Strö ut skinka och ost på degplattorna. Rulla ihop degen från långsidan.
- Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.