Vad ska man säga?! För det första, italienska köttbullar, hur gott som helst! In en sväng i ugnen toppade med mozzarella, vad händer dårå? Ännu godare! Testa för fasen!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 400 gram nötfärs
- 1 ägg
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk salt
- 1 msk torkad basilika
- 1 msk torkad oregano
- svarpeppar
- en mozarella
Sås - 1 liten gullök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk ketchup
- 0,5 kruka basilika
- halv tärning grönsaksbuljong
- salt
- peppar
- olivolja till stekning
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda köttfärs, ägg, pressad vitlök, torkad basilika och oregano, salt och svarpeppar. Rulla 4-5 stora köttbullar.
- Finhacka gul och vitlök. Fräs i lite olja i en kastrull, tillsätt tomatpuré och låt fräsa någon minut.
- Tillsätt krossade tomater, ketchup samt buljong och låt koka upp. Låt det puttra på låg värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt färsk basilika.
- Stek köttbullarna på medelhög värme i olja tills de är gyllene runt om, de ska inte bli färdiga.
- Häll över tomatsåsen över köttbullarna, du vill ha med fettet som du stekt köttbullarna i (om du har en ugnssäker stekpanna, annars lägg allt i en ugnsform). Skiva mozarella och lägg en skiva över varje köttbulle.
- Gratinera i ugnen ca 10 minuter så att köttbullarna blir färdig samt osten smält rejält.
- Servera med kokt pasta, riv över lite parmesan!