Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Moussaka

Ni vet när man sitter där efter strandpromenaden med en immig öl och en lätt brännande känsla på axlarna och kyparn ställer in en skål med tzatsiki och bröd, och det strax efter dyker in en ångande het gjutjärnsform med moussaka. Då vet man att den grekiska drömmen är uppfylld! Men nu är det snö ute, dock så kan man få en försmak av känslan när man sätter tänderna i den här härliga anrättningen!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 60 minuter
  • 500 g lammfärs
  • 2 aubergine
  • 2 potatisar
  • 1 stor lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk torkad oregano
  •  olja
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standardmjölk
  • 2 dl pecorino, riven
  • 2 ägg
  • hel muskotnöt, riven

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär aubergine på längden i 0,5 cm skivor, även potatisen. Pensla med olja på båda sidor och baka i ugnen 20-25 minuter till gyllene och mjuka eller stek i stekpanna på medelhögvärme.
  2. Hacka gul lök och finhacka vitlök. Fräs tills det är mjukt. Bryn sedan lammfärsen. Häll på vinet och låt koka in. Häll sedan på krossadetomater lägg i oregano och kanel och låt puttra i 20 minuter.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt puttra i någon minut. Häll på mjölk och låt det hela få ett uppkok. Dra av från värmen, lägg i parmesan och ägg och vispa väl. Smaka av med salt och muskotnöt.
  4. I en liten ugnsform, bottna med ett lager aubergine. Varva därefter köttfärs, potatis och aubergine. Häll på bechamelsåsen och baka i ugnen 30 minuter till gyllene. Låt svalna i 15 minuter innan servering.
  5. Servera med en god sallad!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *