Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Marockansk kycklinggryta

Marocko har jag aldrig varit i men den här rätten har i varje fall sina rötter där. En härligt mustig gryta med mycket smak och torkade frukter! Kan det ens bli fel?!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 45 minuter
  • 4 port couscous
  • kycklingklubbor eller 8 kycklingben
  • torkade aprikoser
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl mandel
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • citron
  • gul lök
  • zucchini
  • 2 msk smält smör
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kryddblandning

    Kryddblandning OBS! Använd bara 1 msk av den färdiga blandningen i rätten, spara resten!
  • 2 msk malen ingefära
  • 2 msk gurkmeja
  • 2 msk malen kanel
  • 2 msk malen kardemumma
  • 2 msk mald koriander
  • 2 msk malen kryddpeppar
  • 2 paket saffran
  • 2 tsk mald muskotnöt
  • 2 tsk malen kryddnejlika

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera aprikoserna och blötlägg tillsammans med russinen ca 10 min. Lägg kycklingen i en ugnsform och blanda väl med kryddblandningen, salt, nymalen svartpeppar samt finrivet skal och pressad saft av citronen.
  2. Skär löken i klyftor och zucchinin i stavar. Fördela runt om kycklingen och strö över de avrunna aprikoserna och russinen.Häll vattnet i formen och ringla smält smör ovanpå. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Öppna ugnen då och då och vänd på kycklingbitarna
  3. .Rosta mandlarna i en torr stekpanna till fin gyllene färg. Strö dem över kycklingen och servera med couscous.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *