Marocko har jag aldrig varit i men den här rätten har i varje fall sina rötter där. En härligt mustig gryta med mycket smak och torkade frukter! Kan det ens bli fel?!
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
- 4 port couscous
- 4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben
- 5 torkade aprikoser
- 1 dl sultanrussin
- 1 dl mandel
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 citron
- 1 gul lök
- 1 zucchini
- 2 msk smält smör
- 1 dl vatten
- 1 msk kryddblandning
Kryddblandning OBS! Använd bara 1 msk av den färdiga blandningen i rätten, spara resten! - 2 msk malen ingefära
- 2 msk gurkmeja
- 2 msk malen kanel
- 2 msk malen kardemumma
- 2 msk mald koriander
- 2 msk malen kryddpeppar
- 2 paket saffran
- 2 tsk mald muskotnöt
- 2 tsk malen kryddnejlika
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225°. Halvera aprikoserna och blötlägg tillsammans med russinen ca 10 min. Lägg kycklingen i en ugnsform och blanda väl med kryddblandningen, salt, nymalen svartpeppar samt finrivet skal och pressad saft av citronen.
- Skär löken i klyftor och zucchinin i stavar. Fördela runt om kycklingen och strö över de avrunna aprikoserna och russinen.Häll vattnet i formen och ringla smält smör ovanpå. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Öppna ugnen då och då och vänd på kycklingbitarna
- .Rosta mandlarna i en torr stekpanna till fin gyllene färg. Strö dem över kycklingen och servera med couscous.