En härlig laxpanna smaksatt med messmör?! Sjukt gott även fast man inte gillar messmör, som jag!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 600 gram potatis
- 800 g rödbetor
- 2 msk olivolja
- flingsalt
- peppar
- 4 schalottenlökar
- 2 msk fryst dill
- 2 msk gräslök
- 4 portionsbitar lax
- 1 tsk smör
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk messmör
- bladspenat till servering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär betorna i klyftor. Blanda dem med oljan, smaksätt med salt och peppar. Lägg betorna på en plåt. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills betorna är mjuka. Rör om då och då.
- Skala och skiva löken fint.
- Bryn laxen runt om i smöret. Ta upp laxbitarna och lägg dem på en tallrik. Lägg löken i pannan och bryn den sakta. Tillsätt grädde och vispa i messmöret. Lägg tillbaks laxbitarna i grädden och koka sakta ca 5 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C. Strö över dill och gräslök.
- Servera laxen tillsammans med rostade betor, sallad och kokt mjölig potatis.