Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Lammstek med stektpotatis och skysås

Nu är det vår och de härliga vårlammet börjar dyka upp i butik! Lamm tycker jag är bland det godaste köttet som det går att få tag på, saftigt och smakrikgt och går att kombinera i många olika variationer. Här med god stekt potatis och en härlig skysås!

Du behöver:

  • 6 pers
  • 2 timmar
  • 1-1,5 kg lammstek
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 kg kokt potatis
  • 2 dl grädde
  • smör till stekning
  • salt
  • peppar
  • haricots verts till servering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Pressa vitlöken och blanda med olivolja, salt, peppar och rosemarin. Padda in steken med oljekryddblandningen och fräs den på högvärme i en stekpanna tills den får färg runt om.
  3. Lägg den i en ugnssöker form och slå på 1 dl vitt vin och stek i ugnen ca 1,5 timmar eller tills en innertemperatur på 70 grader.
  4. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 minuter innan du skär upp det. Sila av skyn ner i en kastrull. Låt koka upp med 2 dl grädde och reducera ned det till önskad konsistens.
  5. Skär potatisen och stek gyllene med salt och peppar i smör. Färs ev haricots verts till servering.
  6. Servera köttet med skysås, stekt potatis och bönorna!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *