Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Kyckling med currysås

En hel kyckling är den bästa kycklingen. Saftig och härlig. Och till det en god, riktigt god currysås! Äppelmusten är det som gör det!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 2 timmar
  • 4 port ris
  • 1 hel kyckling, ca 1,5 kg
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 10 vitlökskyftor
  • 3 dl äppelmust
  • 1 msk gul gurrypulver
  • 1 dl grädde
  • 50 gram smör
  • ev maizena
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda rumstempererat smör med 2 klyftor vitlök, lite currypulver och rejält med salt och peppar.
  3. Peta in ett finger under skinnet på kycklingen och få skinnet att släppa från köttet och låt det vara luftfickor. Peta in och fyll luftfickorna under kycklingskinnet så gott det går, både för låren samt bröstfilén. Om det blir något smör kvar så ”gegga” runt det hela kycklingen på skinnet.
  4. Skär ner morot och lök i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med resterande (hela) vitlöksklyftor. Tillsätt äppelmusten och lägg kycklingen i formen.
  5. Täck allt med ugnsfolie och sätt in i ugnen och låt ugnsrosta ca 2 timmar tills att köttet börjar släppa från benen.
  6. Lyft ur kycklingen och sila ned vätskan i en kastrull. Smaka av och koka med något, tillsätt grädde och currypulver. Låt koka ihop några minuter och red ev av med maizenamjöl till önskad konstisens.
  7. Servera kycklingen med nykokt ris och kanske broccoli.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *