Köttfärsjärpar, som avlånga köttbullar men okej att smaksätta på annat sätt än just köttbullar. Köttbullar är heligt och ska smaka på typ samma sätt varje gång men inte järpar, där kan man bli vild! Här med chili och vitlök!
Du behöver:
- 20 min
- 4 pers
- 500 gram köttfärs
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk chiliflakes
- 1 msk ljussoya
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 dl mjölk
- 2 msk ströbröd
- 1 ägg
- smör eller olja till stekning
Bulgursallad - 4 portioner bulgur
- 10 körsbärstomater eller 2 vanliga stora tomater
- 1/4 gurka
- 0,5 rödlök
- 1 förp färsk spenat (70 gram)
- 1 grönsaksbuljongtärning
Gör såhär:
- Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt stå och svälla några minuter.
- Riv eller pressa ned vitlök och tillsätt ägg, salt, peppar, soya och chiliflakes. Rör så det är noggrant blandat.
- Blanda ned köttfärsen och rör till en jämn smet. Forma järpar med våta händer och lägg på en tallrik till stekning.
- Koka bulgur enligt anvisning på paketet med buljongtärning. Rör i början så att buljongen löses upp.
- Hacka grönsakerna till önskad storlek och lägg i en stor skål.
- Stek järparna på medelvärme tills de blivit genomstekta och fått en fin yta.
- Blanda samman den färdigkokta bulguren med grönsakerna och rör även ned spenaten.
- Servera med en klick turkisk yoghurt som den är eller gör en vitlöksyoghurt!