Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Kryddig chorizogratäng

Den här rätten är en riktig höjdare och enkel att laga med allt i en form! Krämig av potatisen och kryddig av den goda chorizon! Om du vill krydda upp den lite extra så släng i en 1 tsk chiliflakes och servera med en härlig vitlöksyoghurt!

Du behöver:

  • 1 timme
  • 4 pers
  • 200 g färsk chorizo (rå)
  • 2 röda paprikor
  • 1 gula paprikor
  • 1 zucchini
  • 800 g potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 70 g bladspenat
  • 3 dl riven ost, gärna smakrik
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl vispgrädde
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär potatisen i grova skivor ca 1 cm. Skär chorizon i skivor. Kärna ur och strimla paprikan. Skiva zucchinin. Skala och strimla gul lök. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Blanda allt på en plåt tillsammans med lite olja, salt och peppar. Rosta i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
  4. När du tagit ut plåten så vänder du ned detta i en mindre ungssäkerform tillsammans med bladspenaten och hälften av osten.
  5. Rör samman krossade tomater och grädde, krydda med salt och peppar.
  6. Fördela tomatblandningen över formen. Toppa med resten av den rivna osten.
  7. Sänk värmen till 175 grader. Tillaga i ugnen tills osten fått fin färg och gratängen satt sig, det tar ca 30-40 minuter. Servera med en härlig sallad och kanske en klick vitlöksyoghurt.

Riktigt gott och smakrikt!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *