Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Köttbullar med gräddsås

Det mest svenska i världen förutom smörgåsbordet! Köttbullar med kokt potatis och gräddsås. Och när det är söndag då är det nästan lag på att man ska rulla dom själva, på en torsdag är det okej med färdigköpta och kokta makaroner!

Du behöver:

  • 45 min
  • 4 pers
  • 400 gram köttfärs
  • 1 skiva mörktbröd (typ limpa eller lingongrova)
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 tsk soya
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
    Gräddsås
  • 3 dl kalvbuljong vatten + konc fond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • nymald vitpeppar

Gör såhär:

  1. Skala och börja koka potatis.
  2. Finhacka löken och fräs i lite olja tills den börjar bli genomskinlig. Låt svalna.
  3. Mixa brödet till ströbröd och tillsätt mjölken, låt stå och svälla några minuter.
  4. Blanda samman lök, färs, soya, salt, peppar med brödblandningen. Rör till en slät smet.
  5. Rulla eller spritsa till köttbullar, stek i stekpanna eller ugn. Jag brukar steka i ugnen först och innan servering i het panna för lite mörkare yta.
    Sås
  6. Koka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. Rör så gelén smälter.
  7. Rör ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kanske behövs lite mer gelé för att balansera smakerna.
  8. Servera med potatis, lingonsylt och kokta ärtor!

Riktig söndagsmiddag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *