Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Klassiska köttbullar med gräddsås

Ja, vad ska man säga? KÖTTBULLAR!

  • 4 pers
  • 45 minuter
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 msk ströbröd
  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 1/2 gul lök (skalad och riven)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
  • smör
    Sås
  • 3 dl kalvbuljong vatten + konc fond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • nymald vitpeppar
  • potatis
  • lingon

Gör såhär:

  1. Koka potatis mjuk i saltat vatten.
  2. Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar och socker i ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig. Forma till köttbullar och stek i smör tills fin färg och färdig.
  3. Koka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. Rör så gelén smälter.
  4. Rör ihop smör och mjöl till en kula. Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kanske behövs lite mer gelé för att balansera smakerna.
  5. Servera köttbullarna med gräddsås, potatis samt lingon! Kanske lite pressgurka!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *