Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Klassisk Wallenbergare med potatispuré

En Wallenbergare är en köttfärsbiff men tack vare att det görs på kalvfärs så särskiljs det från en vanlig biff som vi annars känner igen det. Att det serveras med girat smör och potatispuré gör det absolut inte sämre.

Du behöver:

  • 45 minuter
  • 4 pers
  • 400 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 4 st äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar, nymald
    Puré
  • 800 g mandelpotatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 msk smör + 100 gram att gira
  • salt
  • vitpeppar

Gör såhär:

  1. Kalvfärs,  äggulor och vispgrädde ska vara kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre.
  2. Tillsätt sedan ägg, grädde och peppar. Arbeta ihop den till en smidig färs.
  3. Forma färsen till 8 stycken biffar med våta händer. Lägg dem på skärbräda eller fuktat smörpapper innan stekning.
  4. Smält 2 msk av smöret gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek biffarna på medelvärme, cirka 3 minuter per sida.
  5. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.
  6. Vispa ner 2 msk smör och uppvärmd mjölk till en luftig och len puré. Smaka av med salt och peppar.
  7. Gira smör på lågvärme i en kastrull.
  8. Servera med lingon, gröna ärtor och det girade smöret.

En klassiker!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *