Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Klassisk kålpudding

Det här kanske inte är en optimal vardagsrätt men nu är det snart helg och dags för söndagsmiddag! Det här är bland det mest klassiska och godaste jag vet! Nu vattnas det i munnen.

Du behöver:

  • 4 pers
  • 1 timme
  • 600 g vitkål
  • 2 msk smör
  • 1 msk sirap
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 dl vatten
  • ½ dl ris
  • 1 dl mjölk
  • 400 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen vitpeppar
  • 1 knivsudd kryddpeppar
  • 1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att koka riset i ca 1 dl mjölk, enligt anvisningarna på rispaketet. Tar ca 20 minuter.
  3. Tärna vitkålen och bryn den väl i smör i en stekpanna och var noga med att röra om med jämna mellanrum.  När kålen börjat mjukna, ringla över sirap och soja och späd med vatten. Lägg på ett lock och låt kålen koka tills den är riktigt mjuk, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Medan kålen kokas mjuk, blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt riset, kryddor och gräddmjölken, rör ihop.
  5. Ta upp kålen, lägg den i en sil och låt det rinna av men spara spadet. Färsen ska vara ganska lös så späd eventuellt med lite kålspad om det behövs.
  6. Smör en ugnsform och varva sedan kål och färsblandningen. Avsluta med kål överst. Grädda i ca 45 minuter.
  7. När puddingen är klar så häll den kvarvarande vätskan i en kastull och koka ned något. Slå på grädde och smaka upp, så har du en grymt god gräddsås!
  8. Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *