Att forma köttfärsen till platta korvar istället för biffar och kalla dom för spett tycker jag är en utmärkt idé! Med lite inspration från mellanöstern/ nord Afrika så får man till den här härliga rätten! Riktigt gott faktiskt!
Du behöver:
- 4 pers
- 30 minuter
- 500 gram köttfärs
- 0,5 dl olja (att steka i)
- 1 ägg
- 4 port ris
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1,5 msk torkad oregano
- 1 tsk torkad koriander
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk parikapulver
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 2 tsk olivolja
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 500 g krossade tomater
- 1 krm cayenne
- 1 tsk socker
Gör såhär:
- Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt i olivolja i en kastrull. Tillsätt vinäger och låt den ånga av lite. Tillsätt sedan tomaterna. Smaka av med socker, cayenne, salt och peppar. Låt den sjuda några minuter.
- Koka riset enligt anvisning på paketet.
- Blanda samman vitlök, oregano, koriander, spiskummin, gurkeja, paprika pulver samt salt och peppar. Knäck i ett ägg och blanda samman. Tillsätt köttfärsen och blanda noggrant till en jämn smet.
- Forma till avlånga ”biffar” och stek i rikligt med olja i en het stekpanna. Stek på båda sidor tills det fått fin mörk färg.
- Servera kebaben med nykokt ris och tomatsås samt en god sallad!