Ibland, men bara ibland, kan man byta ut den härliga svenska köttbullen mot dess kusin till medelhavsman. Den italienska. Tomatsåsen är som medelhavet självt, ligger som ett varmt hav runt de guppande köttbullarna och bredvid flyter kuber av mozzarellaost. PLUS en fräschör från härligt citronzest.
Du behöver:
- 4 pers
- 45 minuter
Såsen - 1 st schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 skvätt rödvin (om du har)
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk ketchup
- salt
- peppar
- 1 tsk torkad basilika
- halv tärning grönsaksbuljong
- en mozzarella
Köttbullar - 400 gram nötfärs
- 2 msk ströbröd
- 0,5 dl mjölk
- 1 gul lök riven
- 2 vitlöksklyftor
- citronzest från halv citron
- 1 ägg
- salt och peppar
- 1 tsk oregano
Gör såhär:
- Börja med såsen, hacka lök och vitlök.
- Fräs lök, vitlök tomatpuré och buljongtärning.
- Blanda ned resten av ingredienserna till tomatsåsen och låt koka under lock. Smaka av med salt och peppar innan du blandar ned köttbullarna.
- Blanda samman ströbröd och mjölk, låt svälla några minuter.
- Riv löken och blanda samman ströbrödsblandningen med köttfärs, ägg, vitlök citronzest och oregano, salt och peppar.
- Stek köttbullarna på hög värme för färg (de ska inte bli färdig i pannan) och lägg ned de i tomatsåsen.
- När alla köttbullar är i tomatsåsen tärna mozzarellan och lägg tärningarna i pannan mellan köttbullarna. Lägg på ett lock så att osten smälter något.
- Servera med t.ex. spagetti!