Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Inkokt torsk med äggsås och potatisstomp

Kokt torsk med äggsås, hur gott är inte det egentligen? Hur gott som helst! En riktigt klassiker, och det viktigaste är att man håller det enkelt, sväva inte ut, gör som man ska och som man alltid har gjort!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 30 minuter
    Äggsås:
  • 3 ägg
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm lökpulver (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
    Fisk:
  • 5 dl vatten
  • 1 lök
  • 2 msk vinäger
  • 2 lagerblad
  • 600 g torskfilé
  • 2 msk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 msk hackad persilja
    Stomp:
  • 800 gram mjölig potatis
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • salt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Hårdkoka äggen, 11 minuter direkt ned i kokande vatten. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan.
  3. Värm nen kastrull och vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt, peppar och ev lökpulver.
  4. Koka vatten i en kastrull. Skiva löken och tillsätt tillsammans med vinäger, salt, peppar och lagerblad. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Ta bort från värmen och låt stå ca 5 minuter eller tills fisken fått en innertemperatur på 45 grader. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.
  5. Häll av potatisen och stompa den något med en visp eller liknande. Blanda ned mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
  6. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner ägg i den varma såsen.
  7. Servera fisken med såsen och stompet, samt persilja på toppen!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *