Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Hamburgerbröd

Efter många rundor av bakning för att hitta det perfekta hamburgerbrödet så hamnade jag till sist i att detta recept är det bästa. Det är ett schysst bröd med bra konsistens och god smak. Jag bakar dom nästan alltid som sliders, alltså små hamburgare, för om dom är små får man ta två. Väg degknytena på köksvåg så alla blir lika stora, för mina sliders 55 gram styck, fullstort bröd 70 gram styck.

Du behöver:

  • 22 fullstora bröd
  • 850 gram vetemjöl special
  • 25 gram strösocker
  • 15 gram salt
  • 40 gram jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 50 gram honung
  • 75 gram olja
  • sesamfrön

Gör såhär:

  1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
  2. Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och olja och häll det i bunken med jästblandningen.
  3. Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad).
  4. Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.
  5. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
  6. Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram (använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en plåt.
  7. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bröden med lite mjölk och strö på sesamfrön. Grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93 grader är bullarna färdiga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *