Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Gratinerad falukorv med senapssås

Korvringen från Falun kan användas till massor, både korvstroganoff och den fantastiskt ugnsgratinerade falukorven! Här med tomater och en god senapssås, härligt på en onsdag eller måndag!

Du behöver:

  • 30 minuter
  • 4 pers
  • 0,5 st falukorvsring
  • 1 rödlök
  • smörgåsgurka, lika många skivor som springor i korven
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk senap
  • 1 dl riven ost
  • 1 tomater eller 10 små körsbärstomater
  • Rostad lök att toppa med
    Sås
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk söt/stark senap
  • 2 msk dijonsenap

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skåra falukorven i valfri tjocklek, jag brukar göra tunna.
  3. Dela och skiva löken i halvmånad, tunt.
  4. Varva lök och smörgåsgurka i skårorna och toppa med ketchup, senap och riven ost.
  5. Skär ned tomaterna och strö lite lök över.
  6. Gratinera i ugnen ca 15 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
    Sås
  7. Fräs smöret i en kastrull.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut det med en visp.
  9. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning så att klumpar försvinner. Tillsätt ev. lite mer mjölk så att såsen får den konsistens du vill ha.
  10. Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter eller längre och rör då och då så att den inte bränns.
  11. Smaka av såsen med lite salt, peppar samt senapen.
  12. Servera med kokt potatis eller mos!

Trevlig måndag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *