Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Focaccia

Focaccia! Riktigt gott, och super enkelt! Variera din topping eller gör en neutral, använd en god olivolja! Det sätter smak på hela brödet!

Du behöver:

  • 30 minuter
  • 25 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 1/2 msk salt
  • 1/3 dl olivolja
  • 750 g vetemjöl
  • olivolja (god!)
  • flingsalt
  • ev. topping t.ex. rosmarin, timjan, vitlök etc

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda ner salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop degen tills den känns riktigt smidig. Testa genom att mjöla fingret och tryck ner det i degen, när degen går tillbaka är den färdigknådad.
  3. Baka ut i valfri form. Focaccia kan till exempel tryckas eller kavlas ut i en långpanna. Olja formen eller plåten, låt jäsa direkt i formen. Täck med plastfolie eller liknande.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i cirka 45 minuter eller tills den har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  5. Mjöla ett finger och tryck flera hål i brödet. Ringla över olivolja och strö över havssalt. Lägg ev. valfri topping. Grädda focaccian mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Skär i bitar och njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *