Focaccia! Riktigt gott, och super enkelt! Variera din topping eller gör en neutral, använd en god olivolja! Det sätter smak på hela brödet!
Du behöver:
- 30 minuter
- 25 g jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 1/2 msk salt
- 1/3 dl olivolja
- 750 g vetemjöl
- olivolja (god!)
- flingsalt
- ev. topping t.ex. rosmarin, timjan, vitlök etc
Gör såhär:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig.
- Blanda ner salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop degen tills den känns riktigt smidig. Testa genom att mjöla fingret och tryck ner det i degen, när degen går tillbaka är den färdigknådad.
- Baka ut i valfri form. Focaccia kan till exempel tryckas eller kavlas ut i en långpanna. Olja formen eller plåten, låt jäsa direkt i formen. Täck med plastfolie eller liknande.
- Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i cirka 45 minuter eller tills den har jäst upp till nästan dubbel storlek.
- Mjöla ett finger och tryck flera hål i brödet. Ringla över olivolja och strö över havssalt. Lägg ev. valfri topping. Grädda focaccian mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Skär i bitar och njut!