Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Flygande Jakob

Det är FREDAG! Men bara för att det är fredag så betyder inte det tacos! Kör på en annan klassiker istället som andas 70-talet, Flygande Jacob! Kyckling, banan och jordnötter överöst av chilisås! Jag älskar verkligen det här!

Wikipedia:
”Flygande Jacob, alternativt Flygande Jakob, är en maträtt innehållande ingredienserna kyckling, banan, stekt bacon, vispad grädde, chilisås och salta rostade jordnötter. I originalreceptet kryddas kycklingen med italiensk salladskrydda. Rätten tillagas i ugn och förekommer i många varianter. Namnet Flygande Jacob kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i Allt om mat 1976, nr 13, sid 44-45. Allt om mat föreslog kokt ris och grönsallad till, samt rosévinet Perlerose.”

Du behöver:

  • 30 min
  • 4 pers
  • 4 kycklingfiléer (eller en grillad kyckling)
  • 1 tsk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 140 g tärnat bacon
  • 1 banan
  • 2 1/2 dl grädde
  • 1 dl chilisås
  • 4 port ris, gärna basmatiris
  • 1 dl saltade jordnötter

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär kycklingen i strimlor och bryn den i oljan i en stekpanna i omgångar, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form. Stek baconet och lägg på kycklingen.
  3. Skala och skiva bananen och lägg dem på kycklingen.
  4. Rör ihop grädde och chilisås, smaka av med salt och peppar. Häll det över kycklingen.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Strö jordnötterna över kycklingen och servera med riset.

Riktigt härligt och lite 70-tal! Men hur gott som helst!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *