Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Fisksoppa med saffran och aioli

Fisksoppa är väl ändå en riktig storfavorit! Den här har alla möjliga sorters fisk och skaldjur i sig och med en touch av saffran så når den nya höjder! Det här är en härligt orange och välsmakande fisksoppa med saffran!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 45 minuter
  • 400 g torskfilé eller sej
  • 300 g laxfilé
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 300 g räkor med skal
  • 1 burk musslor (à 150 g)
  • 1,5 tsk tomatpuré
    Aioli
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • cayennepeppar

Gör såhär:

  1. Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
  2. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
  3. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ihop ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Låt småputtra i ca 15 minuter.
  4. Skär fisken i bitar 4×4 cm, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
  5. Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
  6. Aioli. Blanda samman senap, vinäger, ägg, salt och pressad vitlök i en skål. Strila ned oljan under ständig omrörning i en fin stråle tills all olja är i. Smaka av med cayennepeppar.
  7. Servera! Gärna med en bit gott bröd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *