Middag för hela familjen
Middag för hela familjen

Fiskgratäng xtra allt

Det här är ingen fiskgratäng som man fick i skolan utan det här är fiskgratäng xtra allt! Vitvinsås, räkor, duschess potatis, parmesan. Ja ALLT!

Du behöver:

  • 4 pers
  • 60 minuter
  • 600 g torskryggfilé
  • 500 gram räkor med skal
  • 1 kg mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 dl riven parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 250 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm kajennpeppar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills mjuk. Skala räkorna och ställ åt sidan.
  2. Pressa den kokta potatisen. Blanda med smör, äggulor, olja, parmesan, salt, peppar och muskot. Låt purén svalna lite.
  3. Sås: Skala, dela och hacka schalottenlöken. Fräs löken i smöret ca 3 minuter utan att den får färg.
  4. Rör ner vetemjölet. Tillsätt vin, fond och vatten under vispning, lite i taget. Låt koka på svag värme ca 15 minuter. Rör ner grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och cayennpeppar. Sila ev såsen.
  5. Skär med svampen i mindre bitar och fräs tillsammans med smör, salt och peppar några minuter i stekpanna.
  6. Krydda torsken med salt och peppar. Fördela svampfräset i mitten av formen. Lägg torsken ovanpå svampfräset. Spritsa eller klicka ut potatispurén runtom. Häll över såsen och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  7. Höj värmen till 225°C och låt stå ytterligare ca 10 minuter.
  8. Garnera med de skalade räkorna på toppen!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *