Det här är ingen fiskgratäng som man fick i skolan utan det här är fiskgratäng xtra allt! Vitvinsås, räkor, duschess potatis, parmesan. Ja ALLT!
Du behöver:
- 4 pers
- 60 minuter
- 600 g torskryggfilé
- 500 gram räkor med skal
- 1 kg mjölig potatis
- 25 g smör
- 3 äggulor
- 1/2 dl rapsolja
- 1 1/2 dl riven parmesanost
- 1/2 tsk salt
- 1/2 krm peppar
- 1 krm riven muskotnöt
- 250 g champinjoner
- 2 msk smör
- 1 1/2 krm salt
- 1 krm peppar
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk koncentrerad fiskfond
- 5 dl vatten
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 krm salt
- 1 krm kajennpeppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175°C. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills mjuk. Skala räkorna och ställ åt sidan.
- Pressa den kokta potatisen. Blanda med smör, äggulor, olja, parmesan, salt, peppar och muskot. Låt purén svalna lite.
- Sås: Skala, dela och hacka schalottenlöken. Fräs löken i smöret ca 3 minuter utan att den får färg.
- Rör ner vetemjölet. Tillsätt vin, fond och vatten under vispning, lite i taget. Låt koka på svag värme ca 15 minuter. Rör ner grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Krydda med salt och cayennpeppar. Sila ev såsen.
- Skär med svampen i mindre bitar och fräs tillsammans med smör, salt och peppar några minuter i stekpanna.
- Krydda torsken med salt och peppar. Fördela svampfräset i mitten av formen. Lägg torsken ovanpå svampfräset. Spritsa eller klicka ut potatispurén runtom. Häll över såsen och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter.
- Höj värmen till 225°C och låt stå ytterligare ca 10 minuter.
- Garnera med de skalade räkorna på toppen!